Izaberite stranicu

Knjiga Brien Dik (Breanne Dyck) nosi veoma provokativni i veoma bitan naziv „Iza zadovoljstva: Tajna veština stvaranja profitabilnog kursa na internetu koji menja živote“ (Beyond Satisfaction: The Secret to Crafting a Profitable Online Course That Will Change Lives). Sa Brien, koja je osnivač i vodeći savetnik agencije koja pomaže pravljenju vrhunskih trening programa, napravili smo i intervju 13.10.2016. gde smo se bavili i knjigom i njenim fantastičnim iskustvima transformacije korisnika u večite obožavaoce. Knjigu je toliko jasno i zanimljivo napisana da se čita u jednom dahu. Zauzela je prvo mesto na amazon.com listi 100 besplatnih naslova.

Knjiga obiluje primerima iz prakse, od vodećih američkih univerziteta, trenera do prepoznatljivih primera iz naše svakodnevice, gde god da se nalazimo.

Tema knjige

Zvanično se knjiga bavi poslom obrazovanja i metodologijom pravljenja uspešnog programa obuke. Nakon čitanja već prvog poglavlja, čitalac može da primeti da je knjiga daleko više od toga. Zapravo, ovo je priručnik za svakog poslovnog čoveka kako da unapredi uspešnost sopstvenog posla, bilo da je vlasnik, rukovodilac ili zaposleni.

Zašto online kurs

Verovatno su se mnogi zapitali zašto i kome treba online kurs.

Neki su naveli da veruju da im stvaranje online treninga daje više vremena, jer digitalni proizvodi daju daleko veću dostupnost, možete da radite sa mnogo ljudi a da utrošite malo vremena. Drugi kao motiv navode novac. „Podučavaj ono što znaš i u čemu si dobar“ je osnova brojnih priča o uspehu „od siromaha do bogataša“.

Jedan od svetskih trendova u rastu proteklih godina je i digitalno učenje, odnosno internet treninzi. Doslovce sve oblasti poslovanja nude neku vrstu obuke ili savetovanja, od sportske opreme, preko hrane i pića, kozmetike do luksuznih automobila i visoke mode. Zašto? Kada kupcu pokažete dodatnu vrednost nastalu upotrebom proizvoda, dajete mu sigurnost i udobnost. Dajete mu zadovoljstvo. To čini ovu knjigu biserom, jer ona daje osnovu, onaj dobar temelj za svakoga ko želi da sebe uspešno ponudi (kroz edukaciju korisnika). „Ono što sam ja otkrila je, da oni koji su izgradili zaista uspešan internet biznis nisu motivisani ni novcem ni vremenom primarno, već žele da utiču na ljudske živote“ otkriva nam Brien.

Pošto je koncipirana kao priručnik za unapređenje veštine pravljenja profitabilnog kursa na internetu koji menja živote, struktura je postavljena tako da svakom čitaocu bude lako čitljiva i pitka, kroz tri dela sa po tri poglavlja:“Korisničko iskustvo“, „Stvaranje preobražaja“ i „Procena i ponavljanje“ su osnova svakog uspešnog internet biznisa. Slobodno mogu reći i savremenog biznisa. Svi znaju da je korisničko iskustvo je ono što određuje uspeh našeg proizvoda. Posmatrano iz obrazovnog ugla, imamo polaznike obuke, odnosno učesnike, i njihov preobražaj kroz učenje od nesvesnih svog neznanja, kroz svest o tome da ne znaju, učenje i sticanje svesnog znanja do potpuno utopljenih u nesvesnom znanju.

Dobar recept za zadovoljstvo korisnika

„Vrednost je u očima posmatrača!“

Ova poslovica koja u originalu govori o lepoti, pogađa u srce problema zadovoljstva. Ukusi su različiti, samim tim i zadovoljstvo. Uglavnom su to trenutne i vrlo lične potrebe, zar ne?
Autorka je analizirala iskustva i američkih fakulteta i polaznika raznih kurseva za nas. Jednostavna istina da nezadovoljni klijenti mogu veoma loše da utiču na naš posao, čak i ako nisu nezadovoljni našim radom, već nekim drugim, stavlja nas u poziciju nekog kome je ova knjiga dobro došla.

Dva dela tog zadovoljstva koja potpuno pogađaju srž uspeha bave se tipovima korisnika i elementima uspeha. Tri tipa korisnika: aktivni, pasivni i lutalice, koji su određeni sa tri moćna ponašanja: retention – zadržavanje, oni najbolji, uglavnom aktivni korisnici, ostaju do kraja, odrađuju zadatke i traže još, refferals – pričaju o tome, daju preporuke i predstavljaju vaš posao ponekada neverovatno dobro i na način koji čak i vas oduševljava, iako se radi o vašem poslu, i, konačno, repeated buyers, vraćaju se po još. Zato što vas vole, zato što su zadovoljni, zato što ste vi neko ko daje upravo ono šta treba.

Merite da biste bili najbolji

Treba da merite i proveravate šta to može da se sofisticirano podesi, koje sitne izmene donose bogatije iskustvo korisnika, kao i saznate šta je važno vašim korisnicima. Brien pored bitnih parametara za praćenje i merenje pominje i česte greške, od pogrešno postavljenih pitanja do zanemarivanja.

Ponavljajte za uspeh

Ovo podseća na onu priču iz školskih dana „ponavljanje je majka znanja“ (Repetitio mater studiorum est). No, iskustvo je ono što čini zadovoljstvo, dobro iskustvo. Vaše iskustvo pomaže da uvek imate bolju ponudu. Ne možete ga steći ukoliko ne uđete u njega, ukoliko ne radite i ne učite. Zato proizvode možete uvek iznova podešavati i dorađivati i pratiti iskustva kupaca.

Zaključak

Ova knjiga se čita u jednom dahu. Puna je primera iz života, jasna i poziva na akciju. Dok čitate, poželećete da zapišete poneku praktičnu primenu za svoj posao, nešto što možete uraditi odmah.

Brien je vrhunski stručnjak i toplo preporučujemo da pratite njen rad na sajtu i na njenoj Facebook stranici.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This